Hjälp! Frågor och svar

Kartan visar inte min position

I de flesta webbläsare måste du godkänna att en webbsajt får använda din position. Oftast visar webbläsaren en liten dialogruta, där du kan godkänna detta, för stunden eller permanent, för den aktuella sajten.

Exakt hur det ser ut är olika. I Internet Explorer visas meddelandet i en liten list längst ned i fönstret. I Chrome och Firefox och Safari visas en dialogruta.

Funktionen kan också vara helt inaktiverad i webbläsarens inställningar. Då får du gå in där och ändra.

Varför ser era länkar så konstiga ut?

När namnsystemet, DNS, skapades fanns inte en tanke på hur man skulle hantera språk med skrivtecken, förutom bokstäverna a-z. Att kunna ha bokstaven ä i sitt namn, som vi har, blev möjligt ganska sent. För att lyckas klämma in fler skrivtecken i namnsystemet måste dessa kodas på ett speciellt sätt.

När du går till avläggare.se i din webbläsare går du egentligen till adressen xn--avlggare-2za.se. Förvandligen från avläggare till xn--avlggare-2za görs i bakgrunden och är normalt inte synlig för dig. Men fortfarande finns stora, internationella webbtjänster, t ex Facebook, som inte hanterar detta korrekt. Därför kan länkarna se ganska konstiga och fula ut.

Det kan också hända, om du klipper och klistrar länkar, eller skickar dem med epost, att de ser ut på detta underliga sätt.

När vi själva skickar länkar med epost brukar vi använda vår alternativa adress, avlaggare.se, som pekar till samma ställe som avläggare.se, men förstås saknar prickar över ä.